De ergonomische bureaustoel en een betere zithouding: 7 tips
Als u een ergonomische bureaustoel heeft uitgezocht is de eerste grote stap naar een prettigere werkwijze al gezet. Maar echt ergonomisch werken gaat verder dan de keuze voor een ergonomische bureaustoel. Om echt te profiteren van de voordelen zijn er een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden wanneer u uw stoel in gebruik gaat nemen. We geven 7 tips voor een optimale zithouding. Zo profiteert u optimaal van de ergonomie van uw nieuwe bureaustoel:
1. De zithoogte juist instellen
De juiste zithouding begint al bij het instellen van de juiste zithoogte voor uw lichaam. Wanneer u gaat zitten in uw bureaustoel dienen uw knieën een hoek te maken van ongeveer 90 graden. Daarmee staan uw benen in een rechte hoek op de grond en voorkomt u de afknelling van spieren en bloedvaten in uw onderbenen. Ook komen er met deze juiste hoek zo min mogelijk schuifkrachten voor, zodat u comfortabel op uw plek blijft zitten.
2. De zitdiepte juist instellen
Minstens net zo belangrijk voor een goede ondersteuning van uw benen en onderlichaam is de juiste zitdiepte. Uw ergonomische bureaustoel biedt meestal de mogelijkheid om de zitting te verstellen, zodat de juiste afstand ingesteld kan worden voor uw lengte. Een te korte zitting is oncomfortabel en een te lange zitting kan zorgen voor afknelling bij de onderbenen, wanneer deze te veel op de rand van de zitting rusten.
Voor de juiste instelling bestaat een letterlijke vuistregel: er moet een vuist ruimte zijn tussen het zitvlak en uw onderbenen. Door uw bureaustoel zo af te stellen dat deze ruimte er is weet u zeker dat u juist zit.
3. De juiste hoogte kiezen voor de rugleuning
Wordt uw onderlichaam goed ondersteund dankzij de juiste instellingen? Dan is het van belang om aandacht te besteden aan uw rug. Afhankelijk van uw lengte en de vorm van uw rug zal de rugleuning hoger of lager ingesteld moeten worden. De zogenaamde lendensteun dient zo ingesteld te zijn dat de bolling ongeveer ter hoogte van uw broekband begint. Daarmee vult de bolling precies de holling van uw ruggengraat op en biedt deze zo de nodige ondersteuning.
4. Rugleuning los zetten
Sommige ergonomische bureaustoelen bieden de mogelijkheid om de rugleuning los te zetten. Zo beweegt deze mee met uw lichaam wanneer u naar voren of achteren beweegt bij het verzitten. Daarmee biedt de rugleuning altijd de juiste ondersteuning, in tegenstelling tot standaard rugleuningen die in een vaste positie staan. Dit is prettig voor uw rug. U behoudt zo te allen tijde de ondersteuning, terwijl het lichaam toch enigszins moet meehelpen om de balans te behouden. En die lichte activiteit is weer gunstig voor uw lichaam, zeker wanneer u dagelijks lang achtereen aan het zitten bent.
5. Armleggers benutten
De armleggers van uw ergonomische bureaustoel mogen ook niet vergeten worden. Deze bieden in de juiste positie de nodige ondersteuning aan uw armen en voorkomen klachten aan de nek, schouders en polsen. Stel deze zo in dat uw onderarmen net de armleggers raken wanneer u met ontspannen schouders op uw stoel zit. Zorg er ook voor dat ze ver genoeg naar achteren ingesteld staan zodat ze niet tegen de bureaurand aankomen wanneer u aanschuift aan uw bureau.
6. Zit rechtop in uw ergonomische bureaustoel
Heeft u uw ergonomische bureaustoel optimaal ingesteld met onze tips? Zorg er dan voor dat u hier ook rechtop in zit. Door rechtop te zitten voorkomt u dat uw lichaam in elkaar zakt en uw longen en darmen samengedrukt worden, wat een negatief effect kan hebben op uw vitaliteit. Bovendien kan de bureaustoel u het beste ondersteunen wanneer u deze rechte houding aanneemt. Alle elementen die u zojuist optimaal ingesteld heeft komen het beste tot hun recht als u rechtop zit. Zo weet u zeker dat u volledig profiteert van uw comfortabele bureaustoel.
7. Neem de rest van de werkomgeving onder de loep
De optimaal ingestelde bureaustoel is pas het begin van ergonomisch werken. Wilt u echt profijt hebben van de voordelen, dan is het verstandig om ook een bijpassend ergonomisch bureau uit te kiezen. Daarmee heeft u de mogelijkheid om ook het bureau volledig naar uw eigen lichaam in te stellen, zodat u op de juiste hoogte kunt werken. En wilt u liever niet de hele dag zitten? Dan biedt een zit-sta werkplek uitkomst. Hiermee verzorgt u de nodige afwisseling voor uw houding en biedt u uw lichaam meer beweging gedurende de werkdag.
Naast een ergonomische bureaustoel en bijpassend bureau gaat ergonomisch werken uiteraard nog verder. Wilt u deze gezonde werkwijze volledig nastreven? Lees dan onze blog met 7 tips om ergonomisch te werken!